sunnuntaina, huhtikuuta 03, 2011

Sosiaalinen Vaalikone

Sosiaalinen Vaalikone. Siinä se on. Allekirjoittaneella oli sama ajatus mielessä jo vuosia sitten ja yritin sitä rakentaa yhden kaverin kanssa, mutta aika ei riittänyt. Nyt sen on tehnyt joku nimetön. Sama se. Pääasia on, että nyt meillä on aito mahdollisuus tuoda politiikan agendalle asioita kansalaislähtöisesti.

Sosiaalisessa vaalikoneessa kuka tahansa kansalainen voi asettaa kysymyksiä. Kysymykset nousevat ylös yksinkertaisesti vain sen mukaan kuinka paljon niille on annettu pisteitä.

Tein sosiaaliseen vaalikoneeseen seuraavan kysymyksen:

Tulisiko kansalaisten voida päättää kansanedustajien palkoista, vaalitavasta ja perustuslaista?

Ei, kansanedustajilla kuuluu olla oikeus päättää omista palkoistaan, valintatavastaan ja perustuslaista.

Kyllä, kansanedustajien palkkaus, vaalitapa ja perustuslaki kuuluu olla kansalaisten päätösvallassa ilman riippuvuutta edustajistaan.

Kyseiset asiat pitäisi päättää kansanäänestyksillä, mutta valmisteluvalta pitäää jättää yksinomaan kansanedustajille.

Tämä kysymyksenasettelu ei ole millään muotoa täydellinen. Tässä ontuu hieman sen, että mahdollisuus täyteen riippumattomuuteen edustajista ko. lakien valmistelussa ei liene käytännössä mahdollista. ...Tarkemmin ajatellen olisi pitänyt muotoilla se jotenkin että myös näiden lakien valmistelu "tulisi olla mahdollisimman riippumatonta kansanedustuslaitoksesta".
Tai vaihtoehdoiksi että "valmistelun pääpaino" pitäisi olla a) eduskunnan tai b) kansalaisten käsissä.

Joka tapauksessa, tällainen on nyt heitetty ilmoille. Käykääpä vastaamassa - ja painamassa yksi lisäpiste tälle kysymykselle! - Näin se voi nousta listalla ylöspäin yhä useamman äänestäjän ja ehdokkaan vastattavaksi!

1 kommentti:

Sir Jäärinne kirjoitti...

Myös STV:stä on kysymys:

Pitäisikö suomessa siirtyä eduskunta- ja presidentinvaaleissa nykyisestä vaalitavasta demokraattisempaan siirtoäänivaaliin (Single Transferrable Vote)?

http://apps.facebook.com/sosiaalinenvaalikone/kysymykset.php?id=12944