tiistaina, maaliskuuta 27, 2007

Vaalipiiriprotesti

Teimme sitten pienen vaaliprotestin. Huomasimme nimittäin, ettei vaalilaista löydy kohtaa joka oikeuttaisi vaalilipun hylkäämiseen sen perusteella että ääni on annettu toisen vaalipiirin ehdokkaalle.

Vaalilaista löytyy toki kohta, jonka mukaan esim. Helsingin vaalipiiriin kuuluva äänestäjä on äänioikeutettu vain ko. vaalipiirissä. Tiedämme kuitenkin, ettei äänioikeudettomuus sinänsä ole äänestyslipun hylkäyksen peruste. Jos esim. alle 18-vuotias on päässyt äänestämään, ei lippua voida lähteä mitätöimään jälkikäteen. Ainoastaan voidaan vaatia ja määrätä suoritettavaksi uudet vaalit ao. äänestysalueella.

Juju on siinä, että tarkasti luettuna vaalilaissa on bugi. Vaaliviranomaisilla on käsissä lippu jota ei voi hylätä eikä laskea kenenkään ehdokkaan hyväksi. Eikä ole hallinnollista tietä viedä äänestyslippua yhdestä vaalipiiristä toiseen vaalipiiriinkään.

Vaalilaki lisäksi sanoo, että vaalilippuun saa merkitä numeron lisäksi ehdokkaan nimen ja muita selventäviä merkintöjä. Asiattomat merkinnät ovat peruste vaalilipun hylkäämiselle.

Teimme pari eri varianttia.
Lippu1: Merkitty numero, ehdokkaan nimi ja vaalipiirin nimi.
Lippu2: Merkitty numero, ehdokkaan nimi ja lisäksi liitettu keltainen tarralappu, jossa lukee "Vaalilain §85 nojalla tämä ei ole vaalilippuun tehty asiaton merkintä. Peruste: Vaalilain §85 perusteella tätä vaalilippua ei voi hylätä sillä perusteella että en ole äänioikeutettu ko. vaalipiirissä."
Olisihan tuota voinut vielä paremminkin muotoilla ja heittää vielä erilaisia varianttejakin.

Käytännössä kaikki tällaiset liput tietenkin hylätään. Mutta pointtihan on protestissa, pienessäkin.

Periaatteessa kuitenkin yksikin vaalilippu voisi riittää, nimittäin jos asiasta tekee hallinnollisen valituksen. Ja näin on tarkoitus. Kertoilen lisää hankkeen etenemisestä jahka on raportoitavaa.

Muutakin kivaa tuli tässä samalla mieleen:

a) Vaaliprotestilappu: Sujautetaan äänestyslipun välissä. Ei voida liittää äänestyslippuun, koska uurnassa kaikki sekoittuu. Vaikka protestilappu jäisikin oma vaalilipun väliin, eivät ääntenlaskijat voi olla varmoja siitä että protestilappu tuli uurnaan ko. äänestyslipun mukana. Protestin ääni tuskin kantautuu tällä kovin pitkälle, koska tällaisia ei tilastoida kuten ääniä. Joku voisi pitää tällaista piiloprotestia munattomana ja raukkamaisena. Toisaalta - tapahtuuhan äänestäminenkin anonyymisti, joten ei tämä siinä mielessä eroa muuten kuin että voi sekä syödä että pitää kakun!

b) Täyttä dadaa: Kiinnitetään muutoin asiallisesti täytettyyn vaalilippuun keltainen lappu, jossa todetaan että "Tämä lappu ei ole vaalilain §85 mukainen vaalilippuun tehty asiaton merkintä, koska ensinnäkin kyseessä on erillinen vaalilipun liite ja toisekseenkin liite ei ole asiaton, sillä tässä viitataan ainoastaan vaalilain äänestäjälle suomiin oikeuksiin".

Ei kommentteja: