maanantaina, huhtikuuta 16, 2007

Se on siinä!

Käyttääkseni urheilutermejä: Se on siinä!

Vaalilain uudistaminen on ollut jo useamman hallituksen ohjelmassa, niin tämänkin. Mutta millä tavalla! - Ei koskaan aiemmin Tasavallan presidentin posmottamana. Ei koskaan siten, että hallituspuolueen puheenjohtaja olisi jäänyt "erityisen kirvelevällä vääryydellä" valitsematta huolimatta suuresta henkilökohtaisesta äänipotista.

Tuija Brax on todennäköinen oikeusministeri. Hän on ollut vaalitavan uudistamisen kannalla jo pitkään. Myös hallituskumppaneiden puolelta on todettu että "tälle vaalijärjestelmälle pitää tehdä jotain, vaikka se merkitsisi meille pari paikkaa vähemmän."
Tällä kertaa tämä näyttää aidolta.

Aika korkata shampanjat?

- No, onhan tässä mahdollisuus nurinaankin, jollainen ääni helposti löytynee positiivisimmankin Bumtsi-Bumin takaraivosta: Nyt jos/kun siirrytään hallitusohjelman mukaiseen vaalitapaan, joka parantaa puoluesuhteellisuutta, lakkauttaa vaaliliitot ja tasa-arvoistaa vaalipiirejä keskenään, häviää minkä tahansa pitemmälle menevän vaalireformin arsenaalista juuri ne kaikkein helpoiten ihmisille kerrottavat vääryydet.
Niinpä.

Johtopäätös. Nämä asiat ovat menneet vihdoin ihmisten kaaliin siinä mitassa, että jopa hallitusohjelmaan kirjataan juuri sen vuoksi että ne ovat ne helpoiten havaittavat ja ymmärrettävät ongelmat.

Taustalla on vanha kiista reformismin ja vallankumouksellisuuden välillä, kiista joka toisintuu lupaa kyselemättä. Itse otan tähän empiirisen avoimen kannan: En tiedä, miten tässä tapauksessa on. Voi olla, että pitemmälle menevältä vaaliuudistukselta on nyt kuopattu puhti seuraavaksi 50 vuodeksi. Tai voi toisaalta olla, että tässä käy kun perestroikalle Neuvostoliitossa; kun muutos on kerran aloitettu, sitä on helppo jatkaa pitemmälle. Eikä silloin kukaan voi etukäteen tietää, missä uusi murtumakohta sijaitsee.

Sinä lyhyenä aikana vaalipäivästä 18.3. siihen (toistaiseksi vielä määrittelemättömään) hetkeen kun tuleva vaaliuudistus saa lopullisen muotonsa, on mahdollisuus työstää vaaliuudistuksen sisältöä.

Tällä hetkellä ei nimittäin ole tietoa, onko hallitusohjelmaan kirjattu vaalialuemalli laitettu sinne silkkaa tietämättömyyttä vaiko tietoisena valintana. Jos konsensus uudistuksen tarpeesta on riittävän vahva, voi olla paremmat mahdollisuudet keskustella laajemmin uudistuksen eri vaihtoehdoista. Jos taas konsensus on heikko, saatetaan pelätä "sovituista nuoteista poikkeamisen" vaarantaa koko uudistusprosessin.

Meillä on nyt toistaiseksi käsissämme eräänlainen Schrödingerin kissa: Voi olla että asia on jo lukittu. Tai sitten rauta on kuumempi kuin koskaan ja että nyt on paras tilaisuus vaikuttaa demokratian kehittymiseen Suomessa sataan vuoteen.

Ja vaikka rauta olisi jo sihissyt ja vedestä nostettu, uskon että on oikein nauttia työnsä hedelmistä. Sillä kuteen Edvin Laineen Tuntemattoman Sotilaan lopussa (ulkomuistista noin suunnillen) eräskin tuntematon sotilas toteaa: "Me teimme sen. Toiset tulevat tästä korjaamaan kunnian ja laitetaan kirjoihin, mutta me tiedämme aina että me teimme sen."

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Tämä teksti napattu Aanivalta-listalta hektisenä maanantai-iltapäivänä jossain vaaliuudistus-tiedon ja ministeritietojen välillä.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ei kommentteja: